Kontakt

Wprowadz dane i wyślij do nas wiadomość

Wyślij wiadomość




PORADNIA DIETETYCZNA

Diagnostyka celiakii test Coeliac Screen

CELIAKIA Informacje Ogólne

Czym jest choroba trzewna?

Celiakia(ang.: Coeliac Disease – CD) to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na Celiakię nie tolerują glutenu- białka pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten znajduje się głównie w żywności, ale także można znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak leki, witaminy i błyszczyki do ust. Kiedy osoba z Celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, ich układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych - maleńkie, cieniutkie wyrostki wzdłuż jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zazwyczaj pozwalają aby składniki odżywcze z pożywienia, były wchłonięte przez ściany jelita cienkiego do krwiobiegu. Bez zdrowych kosmków, człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności. Celiakia jest chorobą na całe życie i dotyczy około 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii, a według najnowszych badań choroba ta może dotyczyć 3% populacji. Celiakia może dotknąć każdego i w każdym wieku, ma określony czynnik ryzyka w rodzinie, ponieważ jest chorobą genetyczną. Jedynym leczeniem w Celiakii jest dieta bezglutenowa.

Objawy Celiakii:

Celiakia ma wiele różnych objawów:

  • Utrata masy ciała
  • Zmęczenie
  • Wymioty
  • Letarg
  • Duszność
  • Dyskomfort w jamie brzusznej, bóle i wzdęcia
  • Owrzodzenia jamy ustnej
  • Biegunka
  • Opryszczkowe zapalenie skóry
  • Niedokrwistość (najczęściej Fe lub kwasu foliowego, ale także B12)
  • Osteoporoza
  • Depresja
  • Osłabienie mięśni
  • Ból kości
  • Niepłodność i nawracające poronienia
  • Brak menstruacji

Ze względu na szeroki zakres objawów, Celiakia jest trudna do zdiagnozowania. Pacjenci z nierozpoznaną Celiakią, którzy nadal spożywają pokarmy zawierające gluten mogą mieć zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego, co sprawia, że wczesne wykrycie Celiakii jest bardzo ważne.

Testy pozwalające wykryć celiakię
Choć biopsja jelita pozostaje „złotym standardem” diagnostyki Celiakii, obecnie dostępne są testy z kropli krwi pełnej umożliwiające badanie rozpoznawcze w kierunku Celiakii oraz monitorujące przebieg Celiakii.

Procedura badania jest prosta i obejmuje pobranie próbki krwi do kapilary i wkropienie jej na panel testowy, następnie połączenie z rozcieńczalnikiem. Po 10 minutach test wskazuje wynik mówiący o obecności przeciwciał IgA, IgG lub IgM przeciwko transglutaminazie tkankowej (Celiakia Rozpoznawczy) lub przeciwciał IgA przeciwko transglutaminazie i przeciwko gliadynie.

Jak działają te testy?
Test badający przeciwciała przeciwko transglutaminazie – Coeliac Screen
Test służy do diagnostyki celiakii, badając trzy klasy przeciwciał IgA, IgG i IgM. W przeprowadzonych ostatnio badaniach wykazano, że przeciwciała IgA przeciw transglutaminazie tkankowej (t-TG), enzymowi obecnemu w tkance łącznej jelita, są także silnie związane z obecnością celiakii. Przeciwciała IgA przeciw t-TG wykazują zarówno wysoką czułość (95% -100%), jak i swoistość (90%-97%) wobec celiakii. Jeśli u pacjenta występuje niedobór przeciwciał IgA, test bada również dwa inne przeciwciała – IgG oraz IgM, aby zapobiec fałszywie ujemnemu wynikowi.

 KOSZT WYKONANIA TESTU: 300 zł

ZabiegCenaCena promocyjna
Diagnostyka Celiakii300.00
Diagnostyka Kandydozy300.00