Analizator składu ciała oblicza skład ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej (BIA). Bezpieczne, o niskim poziomie sygnały elektryczne przechodzą przez ciało poprzez elektrody znajdujące się na platformie analizatora. Sygnał z łatwością przepływa przez płyny w mięśniach i innych tkankach ciała, lecz przechodząc przez tkankę tłuszczową napotyka opór, ponieważ zawiera niewielkie ilości płynów. Opór ten nazywa się impedancją. Odczyty impedancji są następnie wprowadzone do medycznie ustalonych formuł matematycznych do obliczenia składu ciała.

czytaj dalej

Czym jest choroba trzewna?

Celiakia (ang.: Coeliac Disease – CD) to choroba trzewna, która niszczy jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoby, które chorują na Celiakię nie tolerują glutenu- białka pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten znajduje się głównie w żywności, ale także można znaleźć w produktach codziennego użytku, takich jak leki, witaminy i błyszczyki do ust. Kiedy osoba z Celiakią spożywa lub korzysta z produktów zawierających gluten, ich układ odpornościowy reaguje uszkodzeniem lub zniszczeniem kosmków jelitowych – maleńkie, cieniutkie wyrostki wzdłuż jelita cienkiego. Kosmki jelitowe zazwyczaj pozwalają aby składniki odżywcze z pożywienia, były wchłonięte przez ściany jelita cienkiego do krwiobiegu. Bez zdrowych kosmków, człowiek staje się niedożywiony, bez względu na to, ile spożywa żywności. Celiakia jest chorobą na całe życie i dotyczy około 1 na 100 osób w Wielkiej Brytanii, a według najnowszych badań choroba ta może dotyczyć 3% populacji. Celiakia może dotknąć każdego i w każdym wieku, ma określony czynnik ryzyka w rodzinie, ponieważ jest chorobą genetyczną. Jedynym leczeniem w Celiakii jest dieta bezglutenowa.

czytaj dalej

Czym jest kandydoza?

Kandydoza to zespół chorobowy wywołany przez drożdżaki chorobotwórcze z rodzaju Candida (szczególnie Candida albicans). U większości ludzi spotyka się je w przewodzie pokarmowym, jamie ustnej oraz narządach płciowych. Obecnie znanych jest około 196 rodzajów Candida, z tego 15 ma właściwości chorobotwórcze. Wszystkie traktowane są przez medycynę jako tzw. grzyby saprofityczne – nie przynoszące szkody swojemu żywicielowi. W związku z powszechnością ich występowania trudno jest określić, kiedy i dlaczego mogą stać się patogenem. Najczęstszą przyczyną rozwoju tej choroby są zaburzenia składu flory bakteryjnej jelita grubego, spowodowane antybiotykoterapią oraz równoczesną dysfunkcją systemu odporności organizmu.

czytaj dalej

ODPOWIEDNIA SUPLEMENTACJA DIETY WAŻNYM ELEMENTEM PROCESU ODCHUDZANIA

Proces odchudzania niejednokrotnie bywa bardzo skomplikowany i wymaga ogromnej motywacji. Odchudzamy się z różnych powodów – dla zdrowia, dla lepszego wyglądu, żeby lepiej czuć się w swoim ciele i być bardziej sprawnym. Odchudzanie warto rozsądnie rozplanować, żeby osiągnąć zaplanowany cel i nie zaszkodzić sobie. Podstawą każdego odchudzania powinna być racjonalna dieta. Kolejnym nieodłącznym aspektem procesu redukcji wagi jest aktywność fizyczna.

czytaj dalej

Skuteczne odchudzanie nie musi oznaczać głodzenia się i odmawiania kulinarnych przyjemności. Istnieje wiele „diet cud”, które obiecują nam szybką utratę wagi, i tak często się dzieje. Problemem jest to, że wiele tych diet nadweręża nasze zdrowie i powoduje tzw „efekt jojo”. Musimy pamiętać, że diety wysokobiałkowe nie dostosowane do naszych potrzeb w tym aktywności fizycznej obciążają nasze nerki i wątroby. Diety wysokotłuszczowe podwyższają poziom cholesterolu. Zbyt szybka utrata wagi niemal zawsze powodować będzie „efekt jojo”. Dla uzyskania długotrwałego efektu, zaleca sie aby utrata wagi wynosiła ok 0,5 kg tygodniowo.

czytaj dalej

Food Detective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo-specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej jak np. zespół jelita drażliwego, egzema, zapalenie stawów i inne.

Tacka do przeprowadzania badania ma pola pokryte wyciągiem z białek występujących w poszczególnych pokarmach.

Niewielka próbka krwi jest pobrana z opuszka palca a dalej jest rozcieńczona i wylana na tackę reakcyjną.

W kolejnych etapach, używając rozpoznawczych i wywołujących odczynników, wykrywana jest obecność przeciwciał pokarmowych poprzez pojawienie się zabarwienia, jednego lub kilku niebieskich punktów na tacy. Porównując z załączonym planem umieszczenia próbek żywności pozwoli nam dowiedzieć się, jakie pokarmy źle tolerujemy. Zidentyfikowane produkty nietolerowane zaleca się wyeliminować czasowo z diety.

czytaj dalej

Przed wizytą postaraj się spisać skład i ilość zjedzonych posiłków w ciągu ostatnich trzech dni (np.szklanka soku pomarańczowego, 1 kawałek pizzy, 2 kotlety schabowe, 4 kostki czekolady) Takie informacje umożliwią dietetykowi przeprowadzenie analizy twojego dotychczasowego sposobu odżywiania się oraz nawyków żywieniowych. Jeżeli posiadasz aktualne badania krwi, zabierz je ze sobą.

Często wyniki badań mają kluczowe znaczenie przy doborze odpowiedniej diety. Konsultacja dietetyczna ma charakter edukacyjny, dietetyk jest nauczycielem właściwego sposobu odżywania się, już po pierwszej konsultacji klient wychodzi z wiedzą praktyczną.

czytaj dalej

Co to jest Food Print 120™?

Food Print™ jest laboratoryjnym testem, który precyzyjnie mierzy poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 120 określonych pokarmów.

czytaj dalej

Co to jest Food Print 200™?

Food Print™ jest laboratoryjnym testem, który precyzyjnie mierzy poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 221 określonych pokarmów.

czytaj dalej

Czym jest Food Test?

Food Test jest laboratoryjnym testem, który precyzyjnie mierzy poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 110 określonych pokarmów.

czytaj dalej

Odkoduj swoje DNA

Badania genetyczne dają nam dziś nieograniczone możliwości. Dzięki nim możemy zminimalizować prawdopodobieństwo wystąpienia śmiertelnej choroby, sprawdzić reakcję organizmu na leki, a nawet dowiedzieć się, czy posiadamy gen odpowiedzialny za otyłość. Wystarczy przeprowadzić test raz w życiu.

Każdy człowiek ma inne predyspozycje i odmienną podatność na występowanie określonych chorób, tolerancję na leki, alkohol, wysiłek fizyczny, metabolizm cukru czy tłuszczów. Dzięki stosowanym współcześnie badaniom genetycznym, polegającym na analizie naszego kodu DNA, naukowcy są w stanie przewidzieć wiele problemów zdrowotnych, z którymi może borykać się nasz organizm. Wystarczy przebadać małą próbkę śliny, by rozszyfrować nasz genetyczny kod. Testy takie mają szeroki wachlarz zastosowań, pozwalają na odkrycie istniejących mutacji genów zanim jeszcze będą one aktywne i ujawnią się w postaci objawów chorobowych. Dzięki temu możemy podjąć odpowiednie kroki profilaktyczne zapobiegające pojawieniu się pierwszych oznak schorzeń. Testy DNA mogą dostarczyć także wielu informacji przydatnych nam na co dzień, związanych ze stylem życia, zwyczajami, nawykami i predyspozycjami.

czytaj dalej

Dla uzyskania najlepszych rezultatów podczas odchudzania się polecamy skorzystanie z zabiegów wspomagających ten proces. Zabiegi, które polecamy pomogą pozbyć się cellulitu, pozwolą ujędrnić skórę i przyspieszą rozpad komórek tłuszczowych. Dodatkowo, w miejscach, w których nawet pomimo diety i ćwiczeń nie udało się pozbyć nadmiaru tkanki tłuszczowej możemy zastosować zabiegi, które pomogą pozbyć się problemu skutecznie.

czytaj dalej

Galeria zdjęć

Drogi Pacjencie, Administratorem Twoich danych osobowych jest „Dermedik s.c., zwany dalej: „Administratorem”. Możesz skontaktować się z Administratorem pisząc na adres: ul. Józefa Wybickiego 42/2 lub telefonując pod numer: +48664053900 Możesz również skontaktować się z Administratorem za pośrednictwem powołanego przez niego inspektora ochrony danych Izabelę Guzara, pisząc na adres: ul. Wybickiego 42/2 lub telefonując pod numer: 012 3565410.

2019 © Dermedik Kraków - gabinet medycyny estetycznej. Kopiowanie materiałów zabronione.